ETNOPOLIS – festival etnoglazbe: Riječka publika uživala u etnoatmosferi HKD-a!

I tako je završio prvi u nizu festival etnoglazbe pod nazivom ETNOPOLIS!

Ideja ovog projekta bila je na nekoliko dana okupiti i ugostiti vrhunske glazbenike naše regije, koji u svojim izvedbama istovremeno prožimaju prošlost i budućnost, koji spajaju izvorne tradicionalne melodije i suvremene glazbene aranžmane te ostale glazbene interpretacije našeg folklora.

Sam pojam ”etno” (etnoglazba) označava segment koji se odnosi na narodnu baštinu, tradiciju i folklor. “Etno pokret” prisutan je i na hrvatskoj glazbenoj sceni,  a glazbenici tzv. etno vala pronalaze afirmativne načine za predstavljanje spoja njihova osobnog pristupa doživljaju baštine i folklora sa suvremenim smjerovima kao što su rock, pop, jazz, techno i drugi. Hrvatska etno scena razvila se u devedesetim godinama pojavom već donekle renomiranih glazbenica i glazbenika. Iako izvorne folklorne skupine i obnova tradicije koja polako nestaje su donedavno tvorile okosnicu domaćeg etna, a upravo pojavom urbane glazbene scene koja na svojevrstan način prati i osvježava izvorni folklor ovih prostora ”na velika vrata” preuzima primat u ovom glazbenom žanru.

2019. godine ETNOPOLIS je ugostio dva predstavnika etnoglazbe naše regije. Prvu večer, 18. prosinca s novim osvježenim konceptom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim publici će se predstaviti najveći bosanskohercegovački i mostarski kulturni ambasadori – Mostar Sevdah Reunion. Svojim jedinstvenim stilom izvođenja te kombinacijom izvornih sevdalinki s jazz, blues, soul i etno glazbenim elementima, pioniri sevdaha 21. stoljeća oduševljavaju publiku diljem svijeta! Spoj iskustva i mladosti, spoj sevdalijske elegije s balkanskim i romskim furioznim standardima okarakterizirat će ovu koncertnu večer.

Završnu večer, 19. prosinca, zaključila će istinska glazbena diva dalmatinske pjesme- Zorica Kondža koja je nastupiti uz pratnju jedne od najboljih klapa u Hrvatskoj, klape Cambi. Bio je to jedinstven spoj glazbenih umjetnika koji će donijeti dašak mora u centar riječkih zbivanja. HKD-om će 21. prosinca odzvanjati pjesme poput „Ispod sunca zlatnoga“, “Ultima partenca” „Vilo moja“, „More, more“, „Zar je voljeti grijeh“, „Ima jedan svijet“, „Konobo moja“ te mnoge druge bezvremenske, popularne i tradicionalne pjesme koje „diraju dušu“ i pomiču svjetove.

“ETNOPOLIS”, festival etnoglazbe, u organizaciji tvrtke Music Time u suradnji s HKD-om, svakako je bila senzacija za kraj godine.

Ovogodišnji odabir predstavnika etnoglazbe naše regije je zadovoljio publiku, a za informacije o izvođačima na slijedećem ETNOPOLIS-u pratite na našoj stranici ili Facebook i instagram profilu

Klapa Cambi i Zorica Kondža