ETNOPOLIS – festival etnoglazbe: Riječka publika uživala u etnoatmosferi HKD-a!

I tako je završio prvi u nizu festival etnoglazbe pod nazivom ETNOPOLIS!

Ideja ovog projekta bila je na nekoliko dana okupiti i ugostiti vrhunske glazbenike naše regije, koji u svojim izvedbama istovremeno prožimaju prošlost i budućnost, koji spajaju izvorne tradicionalne melodije i suvremene glazbene aranžmane te ostale glazbene interpretacije našeg folklora.

Sam pojam ”etno” (etnoglazba) označava segment koji se odnosi na narodnu baštinu, tradiciju i folklor. “Etno pokret” prisutan je i na hrvatskoj glazbenoj sceni,  a glazbenici tzv. etno vala pronalaze afirmativne načine za predstavljanje spoja njihova osobnog pristupa doživljaju baštine i folklora sa suvremenim smjerovima kao što su rock, pop, jazz, techno i drugi. Hrvatska etno scena razvila se u devedesetim godinama pojavom već donekle renomiranih glazbenica i glazbenika. Iako izvorne folklorne skupine i obnova tradicije koja polako nestaje su donedavno tvorile okosnicu domaćeg etna, a upravo pojavom urbane glazbene scene koja na svojevrstan način prati i osvježava izvorni folklor ovih prostora ”na velika vrata” preuzima primat u ovom glazbenom žanru.

2019. godine ETNOPOLIS je ugostio dva predstavnika etnoglazbe naše regije. Prvu večer, 18. prosincas novim osvježenim konceptom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim publici će se predstaviti najveći bosanskohercegovački i mostarski kulturni ambasadori –Mostar Sevdah Reunion. Svojim jedinstvenim stilom izvođenja te kombinacijom izvornih sevdalinki s jazz, blues, soul i etno glazbenim elementima, pioniri sevdaha 21. stoljeća oduševljavaju publiku diljem svijeta! Spoj iskustva i mladosti, spoj sevdalijske elegije s balkanskim i romskim furioznim standardima okarakterizirat će ovu koncertnu večer.

Završnu večer, 19. prosinca, zaključila će istinska glazbena diva dalmatinske pjesme-Zorica Kondžakoja je nastupiti uz pratnju jedne od najboljih klapa u Hrvatskoj,klape Cambi.Bio je to jedinstven spoj glazbenih umjetnika koji će donijeti dašak mora u centar riječkih zbivanja. HKD-om će 21. prosinca odzvanjati pjesme poput „Ispod sunca zlatnoga“, “Ultima partenca” „Vilo moja“, „More, more“, „Zar je voljeti grijeh“, „Ima jedan svijet“, „Konobo moja“ te mnoge druge bezvremenske, popularne i tradicionalne pjesme koje „diraju dušu“ i pomiču svjetove.

“ETNOPOLIS”, festival etnoglazbe, u organizaciji tvrtke Music Time u suradnji s HKD-om, svakako je bila senzacija za kraj godine.

Ovogodišnji odabir predstavnika etnoglazbe naše regije je zadovoljio publiku, a za informacije o izvođačima na slijedećem ETNOPOLIS-u pratite na našoj stranici ili Facebook i instagram profilu

Klapa Cambi i Zorica Kondža