24.07.2018.

KONCERT INDEXA I PRIJATELJA: Hitovi na plimi nostalgije

Članovi legendarne grupe Indexi okupili su jaku vokalnu ekipu i nastupili u starom rimskom kamenolomu Cave Romane u Vinkuranu. Na plimi nostalgije publiku su oduševili hitovima kojih imaju u izobilju i koji su dobro poznati svima koji su odrasli uz stare radio prijemnike i prve televizore u boji pa i nekima koji su na svijet došli kasnije s obzirom da se njihovi spotovi i danas vrte na specijaliziranim glazbenim kanalima.

Iako bez legendarnog pjevača pokojnog Davorina Popovića i sjajnog gitarista te autora nekih pjesama također preminulog Slobodana Kovačevića, kojem pomalo nam je čudno mu preksinoć nije odana malo jača počast, Indexi i prijatelji osvojili su publiku koja je do zadnjeg mjesta ispunila gledalište. Zorica Kondža, Hari Mata Hari, Boris Novković, Neno Belan, Dado Topić, Giuliano i Željka Katanić, Branko Đurić i Seid Memić Vajta pokušali su se približiti Popovićevim maestralnim interpretacijama, no teško je nadmašiti njegov jedinstveni senzibilitet. Ipak, uz podršku raspoložene publike i benda koji su činili Fadil Redžić, Ranko Rihtman, Neno Jurin, Peco Petej, Muris Varajić i Miroslav Šaranović, dali su sve od sebe.

Tako je Belan oduševio prisutne hitom “Sve ove godine” čiji ritam paše njegovom izričaju po kojem je inače poznat, a na koncertu je ova skladba stigla u pravom trenutku da malo razbije baladičnu atmosferu. Glumac, pjevač i redatelj Branko Đurić bio je preksinoć u ulozi voditelja, no njemu je pripala čast i da zapjeva legendarnu “Ti si mi bila naj, naj”. Ove dvije pjesme kasnije je cijela ekipa zajedno izvela na bis koji je publika glasno tražila. Bis je bio i prilika da se na binu popne i producent ovog događaja Tomislav Kašljević.

Hariju Varešanoviću koji je poznat kao Hari Mata Hari nije trebalo dugo da izazove reakciju publike kada je krenuo izvoditi potresnu “Bacila je sve niz rijeku”, a slično je bilo i s Dadom Topićem koji je otpjevao “Svijet u kojem živim”. Ovaj hit iz 1971. poznat je po refrenu “Jedan čovjek i jedna žena…” koji je publika otpjevala, a da zna motivirati publiku pokazao je i Giuliano kada je izveo “Da sam ja netko”. Spomenimo i da je Topić u duetu sa Željkom Katanić otpjevao “Pjesmu za Davora” posvećenu pokojnom Popoviću koju je napisao Zlatan Fazlić Fazla.

– Mi smo prijatelji Indexa, a vidim da ste i vi s obzirom koliko vas je došlo večeras, u jednom trenutku procijenila je situaciju Zorica Kondža koja je koncert otvorila “Plimom”. Oni koji su došli mogli su uživati u svim važnijim hitovima Indexa koji su na sceni još od 1962., a čije pjesme žive i nakon 56 godina.