Kings of the Strings

Zagrebački koncert trija Kings Of Strings koji se je dogodio 29. travnja u koncertnoj dvorani „Vatroslava Lisinskog“ udružio je ponovno najveće majstore gitare – Tommya Emmanuela, Vlatka Stefanovskog i Stochela Rosenberga. Ljubitelji šestožičanog instrumenta i poznavatelji opusa trojice gitarskih velikana sa nestrpljenjem su očekivali koncert na kojem su uživali.

Gypsy jazz majstor Stochelo Rosenberg, podrijetlom iz Nizozemske,  o svojoj „braći po gitari“ također priča u superlativima, ne skrivajući oduševljenje da su se ponovno okupili i započinju s turnejom: „Za mene osobno projekt Kings of Strings je poput najljepšeg poklona! Tommy i Vlatko su glazbene veličine. Tommy je jedan od najvećih autoriteta među nama gitaristima, a Vlatko je za mene bio i otkriće i velika inspiracija. Držim da je Stefanovski uistinu veliki glazbenik i zvuči nevjerojatno posebno kad svira svoje tradicionalne makedonske teme. Obožavam to i jedva čekam da opet s njim podijelim pozornicu na predstojećoj turneji,“ naglašava Rosenberg ističući da je trio Kings of Strings za njega poput platforme za gitarsku kulturnu razmjenu.

Osnivač makedonske grupe Leb i sol, Vlatko Stefanovski pravi je gitarski mag naših prostora kojeg ne treba posebno predstavljati. Svoj je osebujan stil oblikovao i gradio kroz bogatu glazbenu karijeru, a usavršio je razne glazbene žanrove: od rocka i bluesa do jazza, te world musica s juga Europe.

Australskog  gitaristu Emmanuela, koji je više puta gostovao u Zagrebu  i gradovima u regiji  međunarodni glazbeni svijet  već odavno slavi kao jednog od najvećih gitarista današnjice. O tome ponajbolje svjedoče brojna glazbena  priznanja magazina  Rolling Stone  i  Guitar Player, te dvije prestižne glazbene nagrade Grammy, a također  i brojne suradnje sa svjetski poznatim kolegama kao što su  Eric Clapton, Joe Satriani,  Steve Vai, Stevie Wonder  i mnogi drugi.

Podjednako poznati Rosenberg već tri desetljeća briljira na glazbenoj sceni. Muziciranje ovog učenika škole Djanga Reinharta predstavlja samu esenciju gypsy jazz glazbe, a u svijetu je poznat i po svom skladateljskom umijeću. Uz brojna svjetska glazbena priznanja, Rosenberg je 1992. godine dobio i  Zlatnu gitaru časopisa Guitarist Magazine.

Trojica vrsnih umjetnika svojim su različitim stilovima sviranja akustične gitare i najrazličitijim glazbenim žanrovima oduševiti prisutne! Izvodili su skladbe sa zajedničkog albuma prvijenca First step/ Prvi korak kojeg fanovi mogu nabaviti isključivo na njihovim koncertima.