Svjetska vokalna atrakcija ovo ljeto nastupila je na zadarskom Forumu, gdje se publika zabavila uz svjetske poznate hitove koje su izvodili članovi ove atraktivne skupine isključivo svojim glasovima, bez pomoći glazbenih instrumenata.

Perpetuum Jazzile, slovenski vokalisti rasplesali su u ponedjeljak 13. kolovoza publiku na zadarskom Forumu.

Četrdesetak pjevača i sami su u ritmu plesali na pozornici uz crkvu sv. Donata koja se ozbiljno ljuljala. Srećom sve je prošlo dobro jer s pozornice su se širile samo dobre vibracije.

U koncert tog poznatog sastava uživala je i publika izvan ograde. Njihov repertoar širio je vedrinu glazbe kroz izvedbu poznatih pop hitova na jedan osobit način. Slovenci su najavili i nevrijeme na moru zvukovima koje su oblikovali svojim grlima i rukama.

Nastup Perpetuum Jazzile kasnio je pola sata zbog dočeka svjetskih prvaka Šime i Mihovila Fantele. Članovi zbora, koji su vodili kroz program koncerta, otkrili su da su navijali za Hrvatsku na nogometnom SP. Svi Slovenci osim jednog stranca u tom atraktivnom zboru.

Perpetuum Jazzile je jedna od najspektakularnijih i najvećih vokalnih grupa na svetu koja dolazi iz Slovenije. Kritički hvaljeni, popularni zahvaljujući svojim snažnim ritmom, bogatim harmonijama, pozitivnom energijom, zapanjujuća kreativnost i posebna mješavina različitih žanrova glazbe, koji reproduciraju samo ljudski glas – folk, pop, jazz, gospel, blues, bossa novi, disk, funk i drugi.

Bogat repertoar od Perpetuum Jazzile uključuje jedinstvene vokalne aranžmane poznatih svetskih glazbenih dragulja kao što su ABBA, Toto, Michael Jackson, The Queen, Daft Punk, David Guetta, Lady Gaga, Earth, Wind & Fire, Billy Joel, David Bowie, Joni Mitchell, George Benson, Bee Gees i druge muzičke legende.

Na koncertima Perpetuum Jazzile, publika dobiva jedinstvenu glazbu, uz veliku dušu benda. Ovo nisu samo kreativni vokalni nastupi, koji su također privukli mnoge renomirane glazbenike širom sveta, ali Perpetuum Jazzile su uvijek dali energiju i snažan zvuk koji mnogi ljudi ne očekuju od ljudskog glasa.

Perpetuum Jazzile je osnovan 1983. godine, pod utjecajem tadašnjeg umjetničkog redatelja Marka Tirana, koji je počeo sa grupom (pod imenom Gaudeamus) izvođenjem zahtjevnih jazz vokalnih ansambala. Tomaž Kozlevčar je odigrao važnu ulogu u razvoju Perpetuum Jazzile u periodu 2001-2010. godine, koji je napisao neke legendarne aranžmane za grupu, kao što su Afrika, Avsenik Medley, Summer Night i mnogi drugi, a također je učestvovao u razvoju zvučne produkcije.

Danas je Perpetuum Jazzile poznat kao najpopularniji vokalni orkestar na YouTube-u, gdje sa svim pjesmama (i pjesmom “Afrika” u prvom planu) već́ prelazi 50 miliona pregleda. Video snimci nagrađivanog Perpetuum Jazzile-a također su bili među 40 najpopularnijih YouTube video-snimaka, a za uspeh Afrike, Viktor je dobio specijalna dostignuća u 2008. godini.

U 2011. godini ulogu glazbenog direktora preuzeo je svetski poznati učitelj vokalne muzike Peder Karlsson, osnivački član legendarne švedske vokalne grupe The Real Group. Pod njegovim rukovodstvom, grupa je jasno razvila svoj scenski izgled i izraz, i praktično je pozicionirana uz vrhunske vokalne grupe iz svjetske klase.