ZG ETNO STAGE – festival etnoglazbe: “etnoatmosfera” podigla na noge i rasplesala Malu dvoranu Lisinski!

I tako je završio prvi u nizu festival etnoglazbe pod nazivom ZG ETNO STAGE!

Ideja ovog projekta bila je na nekoliko dana okupiti i ugostiti vrhunske glazbenike naše regije, koji u svojim izvedbama istovremeno prožimaju prošlost i budućnost, koji spajaju izvorne tradicionalne melodije i suvremene glazbene aranžmane te ostale glazbene interpretacije našeg folklora.

Sam pojam ”etno” (etnoglazba) označava segment koji se odnosi na narodnu baštinu, tradiciju i folklor. “Etno pokret” prisutan je i na hrvatskoj glazbenoj sceni,  a glazbenici tzv. etno vala pronalaze afirmativne načine za predstavljanje spoja njihova osobnog pristupa doživljaju baštine i folklora sa suvremenim smjerovima kao što su rock, pop, jazz, techno i drugi. Hrvatska etno scena razvila se u devedesetim godinama pojavom već donekle renomiranih glazbenica i glazbenika. Iako izvorne folklorne skupine i obnova tradicije koja polako nestaje su donedavno tvorile okosnicu domaćeg etna, a upravo pojavom urbane glazbene scene koja na svojevrstan način prati i osvježava izvorni folklor ovih prostora ”na velika vrata” preuzima primat u ovom glazbenom žanru.

2019. godine ZG ETNO STAGE je ugostio dva predstavnika etnoglazbe naše regije. Prvu večer, 16. prosinca, kao domaćini ovog glazbenog događaja, otvorila je grupa Kries. Njihovo stvaralaštvo odličan je primjer uspješne simbioze tradicijske i moderne glazbe. Naslonjeni na arhaične hrvatske napjeve te nošeni šamanskom energijom pjevača Mojmira Novakovića, članovi grupe Kries svojim instrumentima povezuju prošlost (gajde, lijerica, udaraljke, kaval…) sa sadašnjošću (gitara, bas, bubnjevi). Kries ima kultni status na world music sceni. Svirali su i na brojnim svjetskim festivalima, a ovog prosinca predstavili su se i u intimnom prostoru “hrvatskog hrama glazbe”.

U utorak, 17. prosinca, s novim osvježenim konceptom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim publici su se predstavili najveći bosanskohercegovački i mostarski kulturni ambasadori – Mostar Sevdah Reunion. Svojim jedinstvenim stilom izvođenja te kombinacijom izvornih sevdalinki s jazz, blues, soul i etno glazbenim elementima, pioniri sevdaha 21. stoljeća oduševljavaju publiku diljem svijeta! Spoj iskustva i mladosti, spoj sevdalijske elegije s balkanskim i romskim furioznim standardima okarakterizirat će ovu koncertnu večer.

Obzirom da je Mala dvorana Lisinski sjedeći prostor, fiksne stolice nisu nimalo smetale publici koja se do kraja koncerta, obje noći, digla na noge i zaplesala uz povodljiv ritam etnoglazbe.

Ovogodišnji odabir predstavnika etnoglazbe naše regije je zadovoljio publiku, a za informacije o izvođačima na slijedećem ZG ETNO FEST-u pratite na našoj stranici ili Facebook i instagram profilu

“ZG ETNO STAGE” organiziran je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

 

KRIES

 

MOSTAR SEVDAH REUNION